Autor: Informer.rs

08.10.2023.

19:52

Foto: Printscreen Twitter, EPA Images, Reuters

Planeta

Bajden potvrdio! Amerika šalje vojnu pomoć Izraelu

Bajden je informaciju potvrdio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu u telefonskom razgovoru.

"Predsednik Bajden je obavestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su Sjedinjene Države preduzele u poslednja 24 sata u podršci Izraelu", navodi se u izveštaju Bele kuće.

"Predsednik je poslao dodatnu pomoć izraelskim odbrambenim snagama, i ona je sada na putu ka Izraelu. Bajden je još jednom izrazio saosećanje sa nestalima, ranjenima i ubijenima, i razgovarao o naporima da se osigura da nijedan drugi rival Izraela ne iskoristi situaciju", navodi se u izveštaju. 

Ostin: Nosači aviona na putu ka Izraelu

SAD će premestiti bliže Izraelu udarnu grupu nosača aviona, uključujući nosač ''Ford'' i brodove koji služe kao njegova podrška, izjavio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je dodao da će SAD obezbediti municiju Izraelu, kao i da će rasporediti dodatne borbene avione u regionu, prenosi Rojters.

Ranije danas, britanska agencija je prenela da će više američkih ratnih brodova i letelica biti premešteno bliže Izraelu radi odvraćanja i u znak podrške, pozivajući se na dvoje neimenovanih visokorangiranih američkih zvaničnika.

Pored toga, agencija je prenela da Vašington veruje da je ovaj napad Hamasa imao za cilj ''da poremeti normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije''.