09.10.2023.

07:39

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šok! Evo ko stoji iza napada na Izrael! Odao ga glas na jezivom snimku, sada je sve mnogo jasnije!

Glas na snimku je miran i precizan dok prenosi poruku užasa.

- U svetlu kontinuiranih zločina nad našim narodom i u svetlu okupacije i negiranja međunarodnih zakona i rezolucija te u svetlu američke i zapadne podrške, odlučili smo da stanemo na kraj svemu tome, kako bi neprijatelj shvatio da više ne može uživati, a da ne odgovara - čuje se na kratkom snimku.

Napad je podigao višedecenijsku kampanju Hamasa protiv jevrejske države na brutalan i nepredvidiv nivo. Dok je poruka emitovana, stotine Hamasovih boraca probijale su graničnu ogradu između Pojasa Gaze i izraelske teritorije, šireći se po južnom Izraelu pod okriljem hiljada raketa.

Izbegao smrt

Hamas je za nekoliko sati izveo prvi napad bez presedana protiv Izraela, a takođe je uzeo desetine talaca i odveo ih u svoju obalnu enklavu. Hamasovi kanali na društvenim mrežama istovremeno su objavili vešto proizvedene videozapise koji prikazuju njegove militante kako paraglajderom prelaze granicu te jezive slike mrtvih vojnika i prestravljenih izraelskih civila.

Deifovo kodno ime "Gost" je referenca na praksu palestinskih boraca koji svaku noć provode u domu drugog simpatizera kako bi izbegli izraelske obaveštajne službe. Napad u subotu je bio Deifov najhrabriji i najsmrtonosniji napad do sada.

Informer

 

Progonjen je od strane Izraela decenijama i zamalo ubijen u vazdušnom napadu pre 20 godina zbog koga je navodno ostao u invalidskim kolicima nakon što je izgubio ruku i nogu. Deifova sposobnost da nadmudri izraelsku vojsku, dok ubija i vojnike i civile, obezbedila mu je poštovanje militanata.

Budući da je izraelska vojska naizgled zatečena nespremna, Deif se katapultirao u najviše ešalone palestinskog vođstva. Zasenio je svoje suparnike u Fatahu, umerenijoj frakciji koju favorizuje Zapad, ali i svoje kolege u Hamasu koji SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom grupom.

Hamas odveo veliki broj talaca

- Čak i pre toga je bio poput svete osobe i vrlo poštovan i unutar Hamasa i od strane Palestinaca. Njegova najveća operacija protiv Izraela sada će ga pretvoriti u figuru poput boga za mlade - rekao je profesor politike na Univerzitetu Al-Azar u Gazi Hajmar Abusada.

Najznačajniji faktor za Hamas je broj talaca koje su odveli u Gazu. Izrael je ranije predao 1.000 palestinskih zatvorenika kako bi oslobodio vojnika, Gilada Šalita, nakon pet godina zatočeništva od strane Hamasa.

Informer

 

- Hamas jako dobro razume da je strpljenje sve što im treba kad je u pitanju držanje izraelskih zatvorenika. S vremenom će izraelska javnost stvoriti pritisak. Sve što Hamas treba da učini jeste da čeka - naglasio je regionalni diplomata koji je pomogao u pregovorima o oslobađanju Šalita.

Sporazum iz Osla smatra kao izdaju

Izraelski i palestinski analitičari, uključujući ljude koji su poznavali Deifa pre nego što je nestao u seni palestinske militantnosti, opisali su ga kao tihog i intenzivnog čoveka nezainteresovanog za međusobno rivalstvo palestinskih frakcija. Prisetili su se kako je umesto toga bio usredsređen na promenu prirode izraelsko-arapskog sukoba i korišćenje nasilja kao sredstva za postizanje toga.