09.10.2023.

22:53

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Planeta

(FOTO/VIDEO) Gaza u ratnom plamenu: Stravični prizori izraelskog napada, 600.000 ljudi u mrklom mraku, čuju se žestoke detonacije!

Lokalni mediji navode da je Izrael pogodio više od 1.000 ciljeva u Gazi. Pogođene su stambene zgrade, džamije, univerzitet, bolnica, telekomunikacioni objekti...

Izraelski dronovi neprestano lete iznad grada dok se iz ruševina porušenih zgrada dižu oblaki dima.

Grad od 600.000 stanovnika u mrklom mraku - obasjavaju ga eksplozije

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se da se grad, koji inače ima oko 600.000 građana, nalazi u mraklom mraku, a neprestano odjekuju razorne eksplozije.

Izraelska vojska saopštila je da je završila evakuaciju oblasti koje se graniče sa pojasom Gaze i da borci Hamasa više ne ulaze u zemlju, prenosi Al Džazira.

- Završili smo evakuaciju zajednica na granici sa Pojasom Gaze. Nijedan pripadnik Hamasa ne može da uđe u Izrael - rekao je portparol izraelske vojske brigadni general Danijel Hagari.

Više od 73.000 palestinskih stanovnika, koji žive duž istočnih regiona u blizini izraelske granice, napustilo je svoje domove u prethodnih 48 sati da bi se sklonilo u kampove Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Hjuman rajts voč nazvala odvratnim Galantov poziv na potpunu opsadu gaze 

Grupa za ljudska prava Hjuman rajts voč nazvala je "odvratnim" poziv izraelskog ministra odbrane Joava Galanta za uvođenje potpune opsade Gaze koja podrazumeva prekid dostave hranei struje.

- Oduzimanje hrane i struje stanovništvu na okupiranoj teritoriji je kolektivna kazna, to je ratni zločin, upotreba gladi kao oružja za rat. Međunarodni krivični sud treba da uzme u obzir ovaj poziv da se počini ratni zločin - rekao je direktor HRV-a za Izrael i Palestinu Omar Šakir.

Informer

 

Mohamed Abu Mugaseb, medicinski referent za Lekare bez granica u Gazi, upozorava da bi zdravstveni sistem mogao da propadne narednih dana zbog nestanka struje koje je nametnuo Izrael.

- Takođe postoje prekidi u telekomunikacijama i internetu. Mislim da će se situacija u bolnicama urušiti. Nema sigurnog mesta u Gazi. Civili koji su povređeni ili ubijeni su kolateralna šteta i uskoro će postati samo brojevi i dodatni brojevi - rekao je Abu Mugaseb dok su se u pozadini čule eksplozije.

Podsećanja radi, Hamas je u ponedeljak zapretio da će početi da ubija izraelske zatvorenike ako ne prestanu napadi na civilne objekte. Međutim, izraelska vojska je saopštila da ne namerava da stane.