10.10.2023.

08:24

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Izrael u Panici, vide "ruski trag" u napadu Hamasa!? Iran i Turska odmah zaboravljeni - samo nek se Rusija optuži

Kako napominje specijalista, upravo je Iran odigrao ključnu ulogu u činjenici, da Gaza i Južni Liban trenutno predstavljaju dobro pripremljene ofanzivne odskočne daske, i s vremena na vreme lansiraju raketne napade na Izrael.

Moguće je da je do sadašnje akcije došlo, između ostalog, zahvaljujući Turskoj. U poslednje vreme Ankara ne krije svoje geopolitičke ambicije, a oni su, mora se priznati, preveliki.

Prema politikologu, "zaštita" palestinskih radikala od strane turskih vlasti je posebna priča. Vojna komponenta je mnogo interesantnija. Postoji velika verovatnoća, da upravo preko Turske, oružje namenjeno Kijevu padne u ruke militanata Hamasa.

- Ovo poslednje je izuzetno zanimljiva tema. Izraelski mediji, koje kontrolišu ukrajinski i odbegli ruski oligarsi, sada svim silama pokušavaju da prenesu temu krivice za ono što se dešava na Rusiju i Putina. Takođe oni tvrde da nije bilo "specijalne vojne operacije", ne bi bilo šverca oružja iz Ukrajine na Bliski istok - izveštava Satanovski.

Informer

 

Pored toga, postoji još jedna zanimljiva tačka. Politikolog je skrenuo pažnju na taktiku palestinskih militanata - brze prodore u malim grupama. Pre nešto više od godinu dana isto se moglo videti i u Harkovskoj oblasti. Međutim, u Izraelu mogu beskonačno povlačiti paralele i pripisivati odgovornost nekom drugom.

Istina je, da je sam Tel Aviv kriv za ono što se dogodilo. Umesto da vodi beskompromisnu ​​borbu protiv onih koje smatra teroristima, počeo je da ulazi u pregovore i sklapa sporazume, koje niko nije hteo da sprovede. Sada Izrael žanje plodove svoje politike, zaključio je ekspert.