10.10.2023.

09:39

Foto: Shutterstock/EPA/EFE/Terje Pedersen

Planeta

Otkriveno! U 72 sata sprema se velika kopnena ofanziva Izraela u Gazi - ovakva nije viđena 10 godina, SAD premeštaju nosače

Na pitanje kakva je trenutna situacija u zoni dejstva i u Jerusalimu, gde se ovaj novinar trenutno nalazi, Gambrel je saopštio da helikopteri trenutno patroliraju iznad grada i da Izrael nagomilava trupe uz granicu.

Informer

Jerusalim

Gambrel je rekao da je Izrael do sada pokrenuo više napada iz vazduha, da je Hamas uzimao taoce i da preti da će ih ubiti u slučaju novih udara na Gazu, a da su telekomunikacione veze otežane.

Kako je naveo, u ovom trenutku vlasti Izraela su tražile da stanovništvo u blizini granice sa Gazom ostane kod kuća sa zalihama za 72 sata i vidne su pripreme za pokretanje ratnih operacija.

Gambrel je kazao da američke trupe nisu deo aktivnih borbi, ali da SAD premeštaju nosače aviona i druga sredstva, dok za sada nije poznato da li je bilo zahteva za pomoć od strane Izraela.

Informer

SAD-ov nosač aviona

On je uporedio ovaj iznenadni udar Hamasa sa napadima Al Kaide na Njujork ili Japana na Perl Harbur i naveo da su obaveštajni propusti koji su se dogodili pitanje koje treba da analizira izraelska strana.

Gambrel smatra da je veliko iznenađenje što je u ovom napadu Hamas koristio različita sredstva, poput motocikala, građevinskih mašina i paraglajdera, i da je evidentno imao pomoć spolja, kao i da se postavlja pitanje šta to još palestinski militanti imaju na raspolaganju.