10.10.2023.

13:11

Foto: printscreen

Planeta

Hamas se hvali svojim raketama - skriveni u tunelima prete Izraelu! (VIDEO)

Hamas je najveća palestinska ekstremistička islamska grupa, koju veći deo Evrope, ali brojne druge zemlje karakterišu kao terorističko udruženje.

Na snimku koji je Hamas objavio, jasno se mogu videti rakete koje poseduju, ali i Hamasovci tokom lansiranja svog naoružanja potrebnog za ciljeve koje žele da ostvare u Izraelu.

Podsetimo, ova ekstremistička grupa prvobitno je imao dvostruki cilj - da vodi oružanu borbu protiv Izraela, predvođenu vojnim krilom, brigadama "Izedin Al Kasam" i da sprovodi programe socijalne pomoći.

Hamas su na liste terorističkih organizacija uvrstile vlade Izraela i Sjedinjenih Država, zajedno sa bliskim zapadnim saveznicima kao što su Kanada, Japan i Evropska unija, odnosno arapskim poput Jordana i Egipta. Druge zapadnjačke države kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Novi Zeland na popisu terorističkih skupina drže samo brigade al-Kasam, Hamasovo vojno krilo.

S druge strane, istočne sile poput Rusije, Kine, Irana i Turske odbacuju takvu klasifikaciju i priznaju Hamas kao legitimnog i demokratski izabranog predstavnika Palestinaca. Analitičari su saglasni da Hamas ima terorističku prošlost, ali da je takva praksa odbačena 2006. godine.