11.10.2023.

06:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Panika! Šta ako Kina napadne Tajvan?! Amerika razvučena na dva fronta, Zelenski može da pakuje kofere!

Prema njegovom mišljenju, sada će SAD raditi na „dva fronta“ – ukrajinskom i izraelskom, inače će svi shvatiti da Sjedinjene Američke Države ne podnose teret „globalnog liderstva“.

- Ali bez obzira na to kako oni pokušavaju da deluju u oba smera, prioritet Ukrajine u zapadnoj politici će se neizbežno smanjiti. Bliski istok je ozbiljno u plamenu - rekao je senator.

Istovremeno je izrazio mišljenje, da bi Vašington trebao zahvaliti Bogu što se kriza oko Tajvana nije „srušila“ na njih u ovim uslovima, jer bi to onda bio najgori scenario za Ukrajinu.

- Sjedinjene Američke Države su preuzele previše obaveza u svetu. Tipičan slučaj imperije koja se suočava sa brojnim izazovima i sve više iscrpljuje svoje resurse - zaključio je on.

U subotu ujutro, Izrael je doživeo nezapamćeni raketni napad iz Gaze. U vojnom pres centru su saopštili, da je ispaljeno više od tri hiljade raketa širom zemlje.

Osim toga, borci Hamasa su nakon masovnih raketnih udara prodrli u priobalne oblasti na jugu Izraela. Izraelska odbrambena armija je u odgovoru pokrenula operaciju „Gvozdeni mačevi“.

U zemlji je proglašeno vanredno stanje. Premijer Benjamin Netanjahu je u obraćanju naciji izjavio, da je država u ratnom stanju i naredio široku mobilizaciju rezervista. Vojnici izvode čišćenje naseljenih mesta.