10.10.2023.

21:14

Foto: EPA

Planeta

Ćao Zelenski! Bajden ima novog miljenika u Tel Avivu: Scenario iz Ukrajine se seli u Izrael - Kreće ludnica

On je dodao da će se SAD pobrinuti da Izrael ima ono što mu je potrebno da „brine o svojim građanima, da se brani ili da odgovori na napad Hamasa“.

- Hamas se ne zalaže za pravo palestinskog naroda na dostojanstvo i samoopredeljenje - rekao je Bajden, rekavši da ta grupa ne nudi ništa osim „terora i krvoprolića bez obzira na to ko plaća cenu“.

Bajden kaže da su SAD ojačale svoju vojnu snagu u regionu. „Uputio sam svoj tim da podeli obaveštajne podatke i rasporedi dodatne stručnjake iz cele američke vlade da se konsultuju i savetuju“ o naporima Izraela da vrati taoce.

On je dodao da je među ubijenima u Izraelu 14 američkih državljana.

- Neka nema sumnje, SAD imaju leđa Izraela. Potrudićemo se da jevrejska i demokratska država Izrael može da se brani danas, sutra, kao što smo uvek činili - rekao je on.

"Ovo je čin čistog zla"

Američki predsednik nazvao je napad Hamasa na Izrael aktom čistog zla. On je tu radikalnu islamističku grupu nazvao "krvožednom, rekavši da ovi događaji podsećaju na najgore zločine koje je počinio ISIL (Islamska država) i osudio Hamas za ubistvo više od 1.000 civila".

„Hamas se ne zalaže za palestinski narod“, kaže Bajden. „Koristili su Palestince kao živi štit.

„Za jevrejski narod to, nažalost, nije novost“, nastavlja on. „Ovi događaji izvlače na površinu bolna sećanja na antisemitizam iz prošlog veka“, dodao je on.

Bajden je potom pomenuo neke od užasnih priča koje ovih dana stižu iz Pojasa Gaze. „Roditelji klani koristeći svoja tela da zaštite svoju decu, izveštaji o ubijenim bebama, silovanim ženama prikazanim kao trofeji...“

Mi stojimo uz Izrael, Amerika stoji uz Izrael“, rekao je Bajden u burnom obraćanju. „Izrael će imati sve što je potrebno da odgovori na napad Hamasa“, dodao je on.