11.10.2023.

09:57

Foto: printscreen youtube

Planeta

Snimak ulaska u kibuc! Jezivo, tela spaljena Molotovljevim koktelom, a pokolj - životinjski, svuda su pocrneli, otečeni leševi

Kako ocenjuje ta britanska medijska kuća, taj kibuc je početak onoga što bi moglo da usledi.

Do jutros su još uvek trajale borbe u tom kibucu, jednoj od izraelskih zajednica uz granicu s Gazom. Zato tek sada skupljaju tela izraelskih stanovnika koji su ubijeni kada je Hamas u subotu rano ujutro probio graničnu žicu iz Gaze.

Čini se verovatnim da se većina ubistava dogodila u prvim satima napada u subotu.

- Izraelskoj vojsci, zatečenoj i nespremnoj, trebalo je 12 sati da dođe do kibuca - rekao je za BBC Davidi Ben Zion, zamjnik zapovednika Jedinice 71, iskusnog tima padobranaca koji su predvodili napad.

- Hvala Bogu spasili smo mnoge živote mnogih roditelja i dece - rekao je i dodao:

- Nažalost, neke su spalili Molotovljevi kokteli. Vrlo su agresivni, poput životinja!

Ben Zion rekao je i da su Hamasovi naoružani napadači koji su ubijali cele porodice, uključujući bebe, bili "mašina džihada za ubijanje nenaoružanih civila".

- To su bili normalni građani koji su hteli da jedu doručak i to je sve - rekao je. Dodao je da su neke od žrtava bile obezglavljene.

Drugi je policajac pokazao na krvavu ljubičastu vreću za spavanje. Rekao je da je žena ispod ubijena i da joj je glava odrubljena ispred kuće. Nekoliko metara dalje nalazilo se pocrnelo, natečeno telo mrtvog hamasovog napadača.

Prva linija odbrane Kfar Aze bili su čuvari kibuca, stanovnici s vojnim iskustvom koji su patrolirali perimetrom. Ubijeni su u borbi s napadačima. Njihova tela uklonjena su jutros s njihovih položaja u središtu kibuca, i poput ostalih izraelskih, umotana u crnu plastiku, odnesena u nosilima do parkirališta i položena u red čekajući da budu izvučena.

Užas i bes Izraelaca pomešan je s nevericom da država i vojska nisu ispunili svoju dužnost zaštite svojih građana.

Tela mrtvih hamasovih napadača koji su ubili toliko njih ostavljena su da trunu na suncu, nepokrivena ležeći tamo gde su ubijeni u grmlju i jarcima i širokim travnjacima kibuca, navodi BBC.