11.10.2023.

16:38

Foto: Reuters

Planeta

Kriza sa Bliskog istoka se preliva na Evropu! Nemačka ključa, Berlin zabrinut: Da li je ovo danak migracije?

- Proteste najavljene za ovu sredu policija je zabranila sa rasističkim obrazloženjem - objavila je organizacija Inicijativa za Palestinu na svom sajtu.

Dalje se objašnjava kako vlasti koriste "navodne radnje" manjine da zabrane celoj zajednici da slobodno izražava svoje mišljenje. Organizacija je najavila tužbu protiv odluke policije.

Saopštenje aludira na akcije propalestinske organizacije Samidoun, koja je u subotu organizovala proslavu u berlinskom okrugu Neukoeln nakon napada terorista Hamasa na teritoriju Izraela. Tom prilikom napadnuti su i novinari u ovom okrugu, gde živi veliki broj pripadnika arapske zajednice.

Policija je u ponedeljak zabranila protest najavljen za sredu sa 250 učesnika, uz obrazloženje da postoji opasnost od narušavanja javnog reda i mira. Policija je i ranije zabranjivala slična okupljanja zbog antisemitskog karaktera protesta, koji su, između ostalog, pozivali na linč Jevreja.

Informer

 

Proslava pripadnika arapske zajednice u nemačkim gradovima nakon masakra od strane Hamasa izazvala je negodovanje u nemačkom društvu i pozive na zabranu organizacija koje se pripisuju bliskosti sa terorističkom organizacijom Hamas.

- Ako uzmemo u obzir otvorenu podršku Hamasovom teroru od strane organizacija poput Samiduna, mislim da je vreme da se ispita mogućnost zabrane takvih udruženja - rekla je Irene Mihalić, predstavnica poslaničke grupe vladajuće stranke Zelenih u Bundestagu.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer najavila je oštre mere protiv onih koji finansijski ili logistički podržavaju Hamas.

„Koristimo sva sredstva, i obaveštajne i prinudne, koja su nam na raspolaganju u borbi protiv pristalica Hamasa“, rekao je Faeser.

Za zabranu organizacija poput Samiduna založio se i komesar za integraciju berlinskog okruga Nojkoeln Gunerl Balči, navodeći da u ovom delu Berlina mnogi građani saosećaju sa terorističkim organizacijama poput Hamasa i Hezbolaha.

Informer

 

Izraelska zastava je u utorak takođe bila okačena ispred gradske kuće u Neukoellnu, ali uz jako prisustvo policije.

Ovaj berlinski okrug se više puta nalazi u naslovima nemačkih medija zbog napada na pripadnike jevrejske ili LGBTK zajednice, ali i zbog delovanja kriminalnih klanova arapskog porekla.

Tokom protekle novogodišnje noći, izgrednici, uglavnom arapskog porekla, napali su policiju, vatrogasce i kola hitne pomoći, što je takođe izazvalo negodovanje širom zemlje i poziva vlasti da preduzmu mere za sprečavanje ovakvih nereda.

Desničarska populistička Alternativa za Nemačku (AfD), čija popularnost u Nemačkoj poslednjih meseci vrtoglavo raste, opisala je nerede u Nojkoelu kao rezultat neuspešne imigracione politike prethodnih vlada.

"Proslava nakon masakra je i šamar promašenoj imigracionoj politici, na koju smo stalno upozoravali... CDU godinama nekontrolisano pušta ljude u Nemačku. Ovo je sada naš račun za takvu politiku", rekao je on. rekao je predstavnik AfD-a Bernd Bauman.