12.10.2023.

09:31

Foto: Reuters

Planeta

Lavrov saopštio stav Rusije! Posle rata da se ispuni obaveza o stvaranju palestinske države

To je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici ministara inostranih poslova Zajednice Nezavisnih Država u Biškeku.

- Veoma se nadamo da će, čim sukob bude okončan, a zalažemo se za to da se to dogodi momentalno, svi ozbiljno shvatiti obavezu sprovođenja odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o formiranju palestinske države na principima koje su odobrile UN - rekao je Lavrov novinarima.

Ministar je istakao da Izrael i Palestina treba da poštuju humanitarno pravo i da se uzdrže od neselektivne primene sile.

Prema njegovim rečima, ministri inostranih poslova ZND razmotrili su sukob Izraela i Palestine i svi se jednoglasno zalažu za prekid vatre i pregovore sukobljenih strana.

Informer

 

Lavrov je dodao da bi šefovi diplomatija članica ZND mogli da razmotre mogućnost usaglašavanja zajedničkog stava o eksalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Ruske energetske nedelje ocenio da se bez rešavanja fundamentalnih političkih pitanja o formiranju palestinske države ne može regulisati situacija koja je dovela do eskalacije nasilja.

Međunarodno-pravni status priznat joj je 29. novembra 2012. nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN, kada je Palestini dodeljen status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama (sa 138 glasova za, 9 protiv i 41 uzdržanih).

Državu Palestinu priznalo je 139 od 193 članice UN i od 2012. godine ima status nečlanice posmatračke države u Ujedinjenim nacijama.

Članica je Arapske lige, Organizacije islamske konferencije, G77, Međunarodnog olimpijskog komiteta i drugih međunarodnih organizacija.