12.10.2023.

15:29

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

(FOTO) Au! Šta ovo radi Rusija?! Sprema se nešto veliko! Dok besni rat u Izraelu, u Ukrajini se dešavaju čudne stvari!

Pretpostavlja se da je najveći deo ovoga pao na pokušaj Rusije da opkoli ukrajinsko uporište Avdejevku u Donjeckoj oblasti. Ali, kako se čini, ruske snage su do sada u tome bile neuspešne.

Podsetimo, šef DNR Denis Pušilin rekao je u sredu da ruske snage napreduju sa obe strane na Avdejevku, a veliki broj ukrajinskih uporišta je uništen.

Rusija je izvela napad dronom na lučku infrastrukturu ukrajinske luke na Dunavu, nanevši štetu vitalnoj izvoznoj ruti u Odeskoj oblasti na jugu, saopštili su u četvrtak ukrajinski zvaničnici i vojska.

Guverner Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da su lučka infrastruktura i stambeni objekti oštećeni u noćnom napadu u okrugu Izmail, gde se nalaze ukrajinske luke na Dunavu.

Požari izazvani napadom su ugašeni, rekao je Kiper u aplikaciji za razmenu poruka Telegram i dodao da je jedna žena prebačena u bolnicu sa opekotinama.

Rusija je pojačala napade na lučku infrastrukturu od sredine jula, kada je odustala od dogovora koji je uz posredovanje UN omogućio bezbedan prolaz ukrajinskih pošiljki žitarica preko Crnog mora.