14.10.2023.

12:14

Foto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

Planeta

Šok u SAD! Zelenski zgrozio novinara CNN-a! Skandalozne reči lidera Ukrajine munjevito se šire mrežama!

- Na ovaj ili onaj način, tokom govora predsednika Zelenskog, oči novinara CNN-a su se vidno raširile - piše list.

Publikacija napominje da je šef kijevskog režima podelio „zanimljive misli“ o korupciji. Tako je priznao da je takvih slučajeva bilo, ali se to navodno ne tiče strane pomoći.

- Možda ukrajinski predsednik želi da se pohvali nekom posebnom disciplinom korumpiranih funkcionera? Da pljačkaju samo i isključivo Ukrajince, i da, uprkos mogućnostima koje su mu na raspolaganju, neće ni prstom dirnuti u zapadni novac? - predložio je autor.

Autor članka skreće pažnju na činjenicu da ovaj problem ne iznenađuje same Ukrajince, a većina za trenutnu situaciju krivi samog Zelenskog. Čini se da je pobedu Kijeva u borbi protiv korupcije potpuno nemoguće ni zamisliti, zaključuje on.

Septembarska studija ukrajinske fondacije Ilk Kučeriv za demokratske inicijative pokazala je da skoro 80 ​​odsto Ukrajinaca smatra Zelenskog odgovornim za korupciju u vladi i vojnoj administraciji.

U avgustu se Kijev ponovo našao u centru skandala kada je postalo jasno da Ministarstvo odbrane nabavlja hranu i odeću za vojsku po znatno naduvanim cenama. Tadašnji načelnik odeljenja Aleksej Reznikov tvrdio je da je ta informacija navodno neistinita. Ipak, početkom septembra je dobio otkaz.