14.10.2023.

15:44

Foto: AP/Photo

Planeta

I Huti kreću u rat za Palestinu! Jemenske trupe će proći kroz Saudijsku Arabiju - stotine hiljada vojnika čeka znak?!

Međutim, sada je druga proiranska šiitska grupa Ansar Alah, koja se nalazi u Jemenu, takođe izjavila svoju podršku i spremnost da deluje na strani Palestinaca. Članovi ove grupe se takođe zovu Huti po njenom osnivaču i bivšem vođi Huseinu al Hutiju.

U petak, u jemenskoj prestonici Sani i drugim gradovima zemlje, održane su masovne demonstracije podrške Palestincima koje su organizovali Huti. Prema jemenskom TV kanalu Al-Masirah, predstavnici grupe su rekli da su spremni da učestvuju u neprijateljstvima protiv Izraela na strani Palestinaca.

- Spremni smo da pošaljemo stotine hiljada vojnika da brane Palestinu, palestinski narod i sveta mesta - rekao je predstavnik Ansar Alaha u intervjuu za TV kanal Al-Masirah, dodajući da je Amerika glavni pokrovitelj Izraela i da je takođe umešana u zločine protiv palestinskog naroda.

A lider Huta Abdel Malik al Huti, prethodno je apelovao na vlasti susedne Saudijske Arabije sa zahtevom da dozvole jemenskim trupama da prođu kroz njihovu teritoriju kako bi zaštitile Palestince.