16.10.2023.

12:38

Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT/shutterstock

Planeta

Trese se Ukrajina! Zelenski će se šlogirati kad ovo čuje! Bivši premijer direktno udario na glavne sponzore kijevskog režima!

- U 2013. smo izračunali da će za uvođenje evropskih standarda i tehnologija u ukrajinsku privredu pre ulaska u EU zemlji biti potrebno 160 milijardi dolara. Taj novac smo tražili za razvoj, modernizaciju industrije – odnosno za dobrobit i stvaranje. EU nas je odbila, a zauzvrat je ponudila samo milijardu - napisao je Azarov.

Istovremeno, prema rečima bivšeg premijera, Zapad je potrošio istih 160 milijardi dolara za godinu dana „ne na razvoj Ukrajine, već na njeno uništenje“.

- Ispostavilo se da ne štede novac da unište Ukrajinu. Zapadni gospodari ubijaju Ukrajinu. Najgore je što to rade uz aplauze i podršku samih Ukrajinaca. Pa zašto Ukrajinci nisu shvatili da Zapadu novac nije problem, samo „da li bi ukrajinski muškarci (a uskoro i žene) ginuli u blizini Bahmuta, Rabotina i mnogih drugih naselja u Ukrajini da bi zadovoljili svoje ciljeve i geopolitičke interese - navodi Azarov.

Premijer Ukrajine Denis Šmigal saopštio je 15. septembra da je ukrajinska vlada usvojila nacrt budžeta za 2024. sa rekordnim vojnim izdacima od 45,6 milijardi dolara, što premašuje iznos potrošnje na socijalnu sferu, medicinu i obrazovanje. Ministarstvo finansija Ukrajine saopštilo je da nacrt budžeta Ukrajine za 2024. predviđa potrošnju na bezbednost i odbranu na nivou većem od 48 milijardi dolara, što je 23 odsto BDP-a.