15.10.2023.

21:19

Foto: Reuters/Ilustracija

Planeta

Brisel se zvanično odredio prema ratu u Izraelu: Lideri Evropskog saveta doneli zajedničku izjavu, imaju važnu poruku za Hamas!

- Evropska unija najsnažnije osuđuje Hamas i njihove brutalne terorističke napade širom Izraela, uz duboko žaljenje zbog gubitaka života. Nema opravdanja za teror. Naglašavamo da je izraelsko pravo da se brani u skladu sa humanitarnim i međunarodnim pravom, usled tako nasilnih i indiskriminatornih napada. Ponavljamo važnost osiguravanja zaštite svih civila u svakom trenutku, u skladu sa međunarodnim zakonom - poručili su iz Evropskog saveta na svom sajtu.

Oni su pozvali Hamas da odmah pusti taoce.

- Ponavljamo važnost pružanja hitne humanitarne pomoći i spremni smo da nastavimo da podržavamo civile u Gazi kojima je pomoć potrebna, u koordinaciji sa partnerima, a da istovremeno osiguramo da tu pomoć ne zloupotrebe terorističke organizacije. Ključno je da se spreči regionalna eskalacija - dodali su iz Evropskog saveta.

Iz Brisela su poručili da ostaju posvećeni trajnom i održivom miru zasnovanom na rešenju dve države kroz pojačane napore u bliskoistočnom mirovnom procesu.

- Naglašavamo potrebu da se široko angažujemo sa legitimnim palestinskim vlastima kao i sa regionalnim i međunarodnim partnerima koji mogu da imaju pozitivnu ulogu u sprečavanju dalje eskalacije - ističe se u objavi Evropskog saveta.