16.10.2023.

13:39

Foto: Shutterstock

Planeta

Masakr! Putin se oglasio o Ukrajini i saopštio zastrašujuće vesti!

- Rekli su da će poraziti Rusiju i pobediti na bojnom polju, da će strateški poraziti Rusiju. Počeli su aktivne vojne operacije, tzv. kontraofanzivu. To traje od 4. juna. Još nema rezultata, gubici su ogromni - otprilike jedan prema osam - rekao je Putin u intervjuu za China Media Corporation, čiji je tekst objavljen na sajtu Kremlja.

On je dodao da je Rusija još na pregovorima u Istanbulu izrazila spremnost da okonča sukob mirnim putem, istovremeno obezbeđujući svoje legitimne interese, prenosi Interfaks.

- Tamo je ukrajinska strana za sebe predvidela veoma strog bezbednosni okvir i mi smo se sa tim saglasili. Ali, čim su se naše trupe povukle od glavnog grada Ukrajine, Kijeva, ukrajinska strana je sve te sporazume odmah bacila u vatru - rekao je Putin.

Podsetimo, Putin je ranije ovog meseca izjavio da je ukrajinska vojska izgubila više od 90.000 vojnika od početka kontraofanzive protiv ruskih snaga u junu.

- Samo od 4. juna ukrajinske jedinice su već izgubile preko 90.000 ljudi - rekao je Putin na plenarnoj sednici diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju, napominjući da ovaj broj uključuje i smrt i onesposobljenost.

Ukrajina je takođe izgubila 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila u istom vremenskom periodu, dodao je Putin.

Kontraofanziva je počela 4. juna serijom ukrajinskog napredovanja duž linije fronta između Hersona i Donjecka. Napad je, međutim, brzo naišao na probleme, pošto su ukrajinske jedinice bezglavo napredovale kroz minska polja da bi se susrele sa više slojeva ruskih rovova, tenkovskih zamki i položaja topova. Bez vazdušne podrške koja bi pokrila ponovljene ukrajinske napade, kijevske trupe su bile izložene napadima ruske artiljerije, helikoptera i dronova.