18.10.2023.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šok vesti iz Rusije! Putin spreman, počinje katastrofa! Niko na svetu neće moći da izbegne ovo!

Ovakvo stanje stvari će na kraju dovesti do toga da će ceo svetski finansijski sistem, formiran kao rezultat Breton Vudske konferencije, vrlo brzo potonuti u zaborav. U svakom slučaju, ovu tačku gledišta dele mnogi stručnjaci, uključujući ekonomistu Mihaila Hazina i bivšeg šefa izraelske službe Nativ Jakova Kedmija.

Kedmi je u svom nedavnom govoru na Jutjub kanalu „Valdman-LINE Alexander Waldman“ direktno saopštio da se katastrofa u globalnom dolarskom sistemu više ne može zaustaviti.

Prema njegovim rečima, takav razvoj događaja mogao se izbeći pre 15 godina. Međutim, većina vodećih svetskih sila nije donela nikakve zaključke posle ekonomske krize 2008. godine. A SAD nisu htele da se odreknu statusa svetskog hegemona. Amerika koja je izbacivala nepodržane dolare, danas to i dalje radi. A oni koji žele da ulažu u njih nisu nigde nestali.

Zbog toga će nesposobnost Vašingtona da servisira svoj enormno naduvan nacionalni dug u velikoj meri pogoditi ne samo njega, već i one članove međunarodne zajednice koji u potpunosti veruju u „Ujka Sema“.

Sbog situacije sa Rusijom i dalje izgleda „veoma povoljno“, primetio je Kedmi. Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta skrenuo pažnju na ovo. Iz tog razloga je Moskva pre nekoliko godina postavila kurs za dedolarizaciju nacionalne ekonomije. Opklada je stavljena na zlato. Kina je sledila isti put. Ostali mogu samo da saosećaju. Vera u SAD se neće isplatiti, zaključio je Kedmi.