17.10.2023.

12:02

Foto: Tanjug/Wikipedia

Planeta

Veleobrt! Izrael neće kopneno u Gazu, sledi nešto mnogo gore?! Vojska saopštila neverovatne vesti! "Pripremamo se..."

- Mi se pripremamo za sledeće faze rata. Nismo rekli šta će biti. Svi pričaju o kopnenoj ofanzivi. Možda je nešto drugačije -  rekao je Heht novinarima, prenosi Rojters.

Prethodno je drugi portparol izraelskih odbrambenih snaga potpukovnik Džonatan Konrikus izjavio da izraelska vojska ne očekuje da će sutrašnja poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Izraelu odložiti ili zakomplikovati najavljenu kopnenu operaciju u Gazi.

Podsetimo, Revital Gotliv, članica stranke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, pozvala je na korišćenje najjačeg oružja u borbi protiv Hamasa. Mnogi vojni analitičari tvrde da Izrael čuva ovo oružje za konačni obračun sa neprijateljima, u slučaju da ostane bez konvencionalnih resursa za odbranu države.

Gotliv, članica Ksnetea iz redova Likuda, stranke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, pozvala je na korišćenje najjačeg oružja u borbi protiv Hamasa. Ona je rekla da bi izraelska vojska trebalo da upotrebi projektile "Jerihon" da bi "poravnala Pojas Gaze".

- Oružje sudnjeg dana. Ovo je moje mišljenje. Neka Bog sačuva svu našu snagu. Samo eksplozija koja potresa Bliski istok vratiće ovoj zemlji dostojanstvo, snagu i sigurnost! Vreme je za sudnji dan. Pucanje moćnih projektila bez ograničenja. Inače nismo uradili ništa. Ne sa parolama, sa prodornim bombama. Bez milosti! - rekla je Gotliv u utorak.

Šta je "Jerihon"?

"Jerihon" je vrsa izraelske interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koja može da pogodi mete bilo gde na svetu. Izrael je ovu raketu razvio tokom 1960-ih godina, dugačka je 15 metra i teška je oko 30 tona.

Domet do kojeg može da ide iznosi između 4.800 i 6.500 kilometara. Smatra se da Izrale ima između 100 i 200 nuklearnih bojevih glava, ali to nikada zvanično nije potvrđeno, a ni demantovano.