17.10.2023.

16:51

Foto: Pixabay

Planeta

Izraelske zastave gore širom Nemačke - cena podrške Berlina Tel Avivu!

Samo u saveznim državama Severna Rajna-Vestfalija i Baden-Virtemberg, zastave su vandalizovane u najmanje 12 gradova, navodi informativni program Tagesšau. U ponedeljak uveče, muškarac je skinuo izraelsku zastavu istaknutu na stubu ispred gradske skupštine u Ahenu i zapalio je. U Vitenu je zastava dva puta skinuta, poslednji put u petak uveče, dok je zastava istaknuta ispred protestantske crkve u Bad Saekingenu gađana jajima.

Policija je za list Bild saopštila da je pijani muškarac u 50-im godinama pokušao da sruši zastavu u gradu Pirna (Saksonija), ali su ga policajci zaustavili. Izraelski nacionalni simboli su skinuti, ukradeni ili uništeni u Majncu (Rajna-Palatinat), Erfurtu (Tiringija), Štralzunu (Meklenburg-Zapadna Pomeranija) i Štadeu (Donja Saksonija), između ostalih mesta.

- Snažno osuđujem napad na našu gradsku skupštinu i nadam se da će policija istražiti incident - izjavila je gradonačelnica Hartlef. Ona je dodala da će grad „nastaviti da pokazuje našu solidarnost sa Izraelom i pustiti zastavu na istorijsku gradsku skupštinu uprkos i upravo zbog ovog napada".

U nekim slučajevima, službenici su uspeli da identifikuju počinioce. U Šverinu (Meklenburg-Zapadna Pomeranija), osumnjičeni je 17-godišnji muškarac iračkog porekla, koji je delovao u grupi ljudi, od kojih su neki bili „migrantskog porekla", saopštila je policija.

Krađa i skrnavljenje nacionalnih zastava je krivično delo u Nemačkoj, za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Pored akcija protiv izraelskih zastava, policija je u sredu saopštila da su na delovima Berlinskog zida ispisani kukasti krst i reči "Ubij Jevreje".

Nemačka je od prošle nedelje doživela talas antisemitskih incidenata dok političari i zvaničnici izražavaju podršku Izraelu nakon napada militantne grupe Hamas, u kojem je ubijeno više od 1.300 Izraelaca. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima na Gazu, ubivši 2.750 ljudi, prema palestinskim zvaničnicima.

Propalestinske demonstracije zabranjene su u nekoliko nemačkih gradova iz straha od izražavanja ekstremističkih osećanja.