17.10.2023.

23:29

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Putin i Si Đinping digli na noge Zapad! Usaglašeni detalji novog svetskog poretka, koji su dogovorili pre sedam meseci!

Ovonedeljna poseta Vladimira Putina Pekingu označava drugi rusko-kineski samit ove godine. Ovog puta predsednik dolazi u posetu svom prijatelju i strateškom partneru, nakon dogovora postignutih tokom posete Si Đinpinga u Moskvu u martu. Tada je kineski lider pozvao Putina da prisustvuje trećem forumu Inicijative Pojas i put (BRI), koji obeležava svoju desetogodišnjicu.

Prisustvo ruskog lidera na događaju je posebno uočljivo s obzirom na povremene stavove (uglavnom sa Zapada) da je projekat zapao u ćorsokak. Šema, koju je Si pokrenuo 2013. da poveže kinesku robu sa evropskim tržištima preko trans-evroazijskih kopnenih i severnih morskih puteva, zaista se suočava sa dilemom.

Podižući novu "gvozdenu zavesu" na granicama Rusije i Belorusije, Zapadna Evropa je upala u sopstvenu zamku, lišavajući se jeftinih izvora energije - glavnog pokretača njene ekonomije od 1970-ih. Istovremeno, zapadnoevropske zemlje takođe zatvaraju mogućnost uvoza jeftine kineske robe kopnenim putem, jer je Rusija bila kritična karika u projektu „Jedan pojas, jedan put". 

U međuvremenu, sankcije na isporuku visokotehnoloških proizvoda Kini i odbijanje da se dozvole kineske investicije na njihovim tržištima takođe ugrožavaju kinesko-evropsku trgovinu duž Severnog morskog puta. Pod ovim uslovima, BRI traži nove tačke rasta, od kojih bi jedna mogla biti brzo rastuća rusko-kineska trgovina i spajanje inicijative sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) koju predvodi Moskva.

Uparivanje EAEU i Pojasa i puta bilo bi važno za Rusiju u kontekstu njenog „zakretanja ka istoku", koji je uglavnom završen u izvozu i uvozu. Kina shvata da je trgovina sa EAEU mnogo pouzdanija od interakcije sa zapadnim zemljama, iako u manjim količinama.

Nakon što je prošle godine dostigla skoro 200 milijardi dolara, trgovina između dve zemlje bi u srednjem roku mogla da premaši 300-350 milijardi dolara. Sadašnja transportna infrastruktura se bori da se nosi sa rastućim protokom robe i potrebna su nova rešenja. O tome će lideri Rusije i Kine razgovarati na samitu u Pekingu.

To bi moglo da uključi nove železničke linije preko zajedničke granice i kroz zemlje Centralne Azije, kao i gasovode. S obzirom na pun kapacitet Snage Sibira, mnogi očekuju da će Putinova poseta finalizovati sporazume o izgradnji Snage Sibira-2, od čega će imati koristi i Rusija, koja svoje gasne tokove okreće ka istoku, i Kina, koja traži jeftinu zamenu za prljavi ugalj.

Razgovor će se verovatno fokusirati i na izgradnju finansijske infrastrukture. Obe zemlje aktivno razvijaju nacionalne digitalne valute koje bi mogle da zamene moderne fiat valute za naselja u roku od dve do tri godine. Ovo će eliminisati rizike sankcija u ovom pogledu uklanjanjem potrebe za korespondentskim obračunima uz značajno automatizovanje prekograničnih plaćanja. 

Istovremeno, ključno je ubediti Peking da je potrebno dozvoliti velikim ruskim bankama da uđu u kineski finansijski sistem: Sberbank, Alfa banka i Gasprombank već su najavile nameru da otvore filijale, a odobrenje regulatora će pomoći balansirati saradnju između dve zemlje, pošto kineske banke dugo i plodno rade u Rusiji.

Naravno, neophodno je i da lideri Rusije i Kine razgovaraju o političkim pitanjima, kako u okviru bilateralne koordinacije, tako i u kontekstu aktivnosti međunarodnih organizacija. Širenje BRIKS-a predstavlja nove mogućnosti i izazove.

Aktivnosti Šangajske organizacije za saradnju zahtevaju davno očekivana poboljšanja i prelazak na novi nivo interakcije. Putin i Si bi takođe mogli da razgovaraju o implikacijama nedavnog samita između Kine i centralnoazijskih država, pošto namera Pekinga da ga pretvori u stalni institucionalni format teško da će se svideti Moskvi.

U svakom slučaju, vreme je da partneri sinhronizuju svoje politike i zacrtaju nove izglede za saradnju. Svaki susret Putina i Sija daje podsticaj razvoju ekonomskih, naučnih, tehnoloških i humanitarnih veza. S obzirom da će 2024. biti godina 75. godišnjice diplomatskih odnosa naših zemalja, to bi trebalo da bude posebno snažno.