18.10.2023.

08:20

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Si Đinping poslao jasnu poruku Putinu, Americi se ovo neće svideti! Kineski lider objavio neverovatne podatke, sa Rusijom obaraju istorijske rekorde!

- Poštovani predsedniče Putin, moj stari prijatelju, pozdravljamo Vaše učešće u Trećem forumu međunarodne saradnje 'Pojas i put'. Međusobno učešće u važnim diplomatskim događajima dve strane je naša dugogodišnja dobra tradicija - rekao je Si.

Kineski lider je takođe kazao da Kina i Rusija stalno produbljuju međusobno političko poverenje i održavaju blisku i efikasnu stratešku saradnju.

- Sa zadovoljstvom konstatujem da vlade, različiti resori i regioni naših zemalja ulažu sve napore da realizuju sporazume koje smo potpisali ja i predsednik Putin - rekao je Si.

On je podsetio da je sa Putinom od 2013. godine održao 42 sastanka, te da su dvojica lidera uspostavili dobre poslovne odnose i razvili čvrsto prijateljstvo.

Si Đinping je takođe poručio da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite međunarodne pravde i nepristrasnosti i kako bi doprinele opštem razvoju sveta.

Ruski predsednik je istakao da je u današnjim uslovima neophodna tesna spoljnopolitička koordinacija, te da Rusija i Kina na taj način i razvijaju saradnju.
Takođe je čestitao kineskim prijateljima 74. godišnjicu osnivanja Kine.

Trgovinski promet dostigao istorijski rekord

Trgovinski promet između Rusije i Kine dostigao je istorijski rekord i približava se planiranoj brojci od 200 milijardi dolara, rekao je predsednik Kine.

- Bilateralna trgovina je dostigla rekordan nivo i približava se našem cilju od 200 milijardi dolara - istakao je kineski lider.

Putin je, sa svoje strane, ocenio da će Moskva i Peking do kraja ove kalendarske godine premašiti brojku od 200 milijardi dolara.

- Spomenuli ste naš cilj da ove godine ostvarimo 200 milijardi trgovinskog prometa. Ako pogledate rezultate za godinu dana, već imamo 200 milijardi. A u toku ove kalendarske godine ta cifra će sigurno biti pređena - izrazio je uverenje ruski lider.

Trgovinski promet između Rusije i Kine u tri kvartala 2023. godine porastao je za 29,5 odsto i iznosi skoro 176,4 dolara.

Podsećamo, Putin boravi u poseti Kini na poziv Si Đinpinga. Ruski lider učestvuje na međunarodnom forumu „Pojas i put“.