18.10.2023.

17:21

Foto: Shutterstock

Planeta

Puca Šengen! Slovenija vraća kontrolne punktove na granicu sa Hrvatskom i Mađarskom

Ovo prenose slovenački mediji pozivajući se na nezvanične izvore iz vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, slovenačka vlada će sutra odlučiti da Slovenija uvede granične kontrole sa Hrvatskom i Mađarskom i o tome će obavestiti Evropsku komisiju. Razlozi su, kako se navodi, sprečavanje terorizma i organizovanog kriminala i promena bezbednosnih uslova u Evropi i na Bliskom istoku.

Prema pisanju slovenačkih medija, mere bi trebalo da traju najmanje dva meseca.

Iste mere Italija uvodi i Sloveniji. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi obavestio je juče uveče slovenačkog ministra unutrašnjih poslova Boštjana Poklukara o privremenoj suspenziji Šengena i uvođenju graničnih kontrola.

Prema njihovim izjavama, ministri Slovenije i Italije složili su se da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate slovenačke i italijanske službe bezbednosti, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju. „Ministar Boštjan Poklukar je istakao neophodnost privremenosti i srazmjernosti ove mjere. Pozvao je italijanskog kolegu Pjantedosija da mere moraju biti srazmerne i prijateljske prema našim građanima kako se ne bi narušile kulturne, prijateljske i porodične veze ljudi koji žive uz granicu”, dodao je MUP.

Dvojica ministara su se dogovorila da će se uskoro sastati glavni direktori policije i dogovoriti kako će se ta mera tačno sprovoditi, a potom iste ili slične mere treba primeniti na granici Slovenije i Hrvatske.

Od danas je i Austrija promenila kontrolu, i to na granici sa Češkom. Na to se odlučila nakon što je Nemačka uvela granične kontrole sa Češkom, Poljskom i Švajcarskom zbog ilegalnih migracija.