18.10.2023.

18:32

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Planeta

Maske su pale! Tektonski potres u Vašingtonu zbog Rusije: Ceo svet sada zna ko su Amerikanci

- Maske su pale. Ma koliko Amerikanci pokušavali da se prikažu kao mirotvorci, na kraju nisu uspeli. Ogroman spoljnopolitički promašaj Vašingtona - prokomentarisao je on na Telegramu.

Nebenzja: Licemerje i dvostruki aršini SAD

Stavljanje veta SAD na brazilski nacrt rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu predstavlja licemerje i dvostruke standarde Vašingtona, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije o situaciji na Bliskom istoku.

- Od samog početka, ne protiveći se u principu ideji o usvajanju humanitarne rezolucije Saveta bezbednosti, nisu bili baš zainteresovani za nju i samo su se nadali da će izvrnuti dovoljno ruku kako nacrt ne bi prošao i bez njihovog veta. Pošto je to na kraju propalo, morali su da izađu pred sve nas, zbacivši maske - rekao je Nebenzja.

Informer

Vasilij Nebenzja

- Citiraću jučerašnju izjavu šefa američke korporacije ‘Lokhid Martin’ Džejmsa Takleta: ‘Nema nikakvog smisla sprečavati Izrael od vojne operacije. U čemu je poenta? U daljem razvoju našeg industrijskog kompleksa koji bi trebalo da čini više od 2% BDP-a. Postoje sukobi koje treba rešavati oružjem i mi smo spremni da to oružje obezbedimo’. Komentar je suvišan. To je cela suština američke politike od Bliskog istoka do Ukrajine ili Azijsko-pacifičkog regiona - objasnio je stalni predstavnik.

Nebenzja je istakao da svi oni koji nisu podržali ruski nacrt humanitarne rezolucije o Bliskom istoku snose deo odgovornosti za ono što se dogodilo u Pojasu Gaze.

Reagovala i Kina

- Kina je šokirana zbog toga što nije usvojen nacrt brazilske rezolucije o Gazi, u tako nešto je teško poverovati - rekao je ambasador Kine.

On je dodao i da je njegova zemlja razočarana toga što ruski amandmani na nacrt brazilske rezolucije o Pojasu Gaze nisu bili usvojeni, rekao je ambasador u UN.