19.10.2023.

23:00

Foto: EPA

Planeta

Drama iznad Crnog mora! Ruski "suhoji" isprašili Engleze, tri aviona krenula ka granici, provokatori brutalno poniženi!

Par aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih sprečio britanski izviđački avion RC-135 i dva lovca "tajfun" da naruše rusku državnu granicu iznad Crnog mora, saopštilo je u četvrtak rusko ministarstvo odbrane.

Kako je saopšteno, 19. oktobra ruska oprema za kontrolu vazdušnog prostora otkrila je tri vazdušna cilja iznad Crnog mora koji se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi ih identifikovali i sprečili narušavanje granice zemlje, "podignut je par lovaca Su-27 iz snaga protivvazdušne odbrane na dužnosti“.

"Posada ruskih lovaca identifikovala je vazdušne ciljeve kao avion za elektronsko izviđanje i elektronsko ratovanje RC-135 i dva višenamenska lovca britanskog ratnog vazduhoplovstva "tajfun". Kako su se ruski lovci približavali, strani vojni avioni su skrenuli sa državne granice Ruske Federacije", saopštilo je ministarstvo.

Ruski lovci su se bezbedno vratili na matični aerodrom.

"Nije bilo kršenja državne granice Ruske Federacije", naglasilo je Ministarstvo odbrane.

Oni su dodali da su ruski avioni izveli let u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva ili opasnog približavanja avionima strane države.