20.10.2023.

08:36

Foto: Shutterstock

Planeta

Šok prognoza - ne u Ukrajini, Treći svetski rat počinje na Bliskom istoku?! Stručnjak Sivilov: Neće naći kočnice

- Za sada mi je teško da kažem ko je zainteresovan za bliskoistočni sukob i ko će pokušati da ga okonča. Ali mislim da će obe strane maksimalno iskoristiti ovu eskalaciju i ne znam da li će umeti da pronađu kočnice. To je najgore, jer ako se sukob bude raširio, biće veoma teško zaustaviti ga - rekao je Sivilov na svom Jutjub kanalu.

On je podsetio da, kada je počinjao Prvi svetski rat niko nije mislio da će to biti Prvi svetski rat, a kada je počinjao je Drugi svetski rat, niko nije mislio da će doći do tako ogromnog sukoba.

- Tačno je da se očekivao veliki rat, ali ne do te mere. Ostaje samo da se nadamo da trenutno nismo svedoci početka trećeg svetskog rata - zaključio je on.

O saradnji Rusije i Kine

Sivilov je dodao da u kontekstu bliskoistočnog sukoba Kina i Rusija pokazuju zbližavanje, o čemu svedoči i forum "Pojas i put".

Informer

Si Đinping i Vladimir Putin

Kako je naveo, i druge zemlje širom sveta takođe pokazuju interesovanje, kao što su države Latinske Amerike.

- Predsednik Čilea je bio tamo. Sve u svemu, stvaranje jakih veza je u punom jeku. Kina je očigledno sposobna da oko sebe formira takav blok. I tačno je da se interesi Moskve i Pekinga u velikoj meri razilaze, ali sve dok postoji pritisak sa Zapada, oni će biti zajedno. Oni će se boriti protiv onoga što dolazi sa Zapada - istakao je istoričar.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju "Potop el Akse" protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Informer

Izraelski premijer Netanjahu

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.