20.10.2023.

10:05

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Supermoćni laser u rukama Izraela! Da li će "Gvozdeni zrak" doneti kraj Hamasa?

On se sastoji od sistema laserskog naoružanja dizajniranog za odbranu zemlje od nadolazećih projektila, piše Biznis Tudej.

Nova tehnologija u velikoj meri liči na oružje koje se vidi u naučnofantastičnim filmovima kao što su Ratovi zvezda i Zvezdane staze. Ovaj inovativni sistem je predstavljen na sajmu u Singapuru 11. februara 2014. Sada je ponovo u centru pažnje zbog svoje potencijalne primene u trenutnom sukobu sa Hamasom.

Karakteristike "gvozdenog zraka"

Gvozdena greda bi trebalo da postane šesti element izraelskog integrisanog protivraketnog odbrambenog sistema, posle sistema Strela 2, Strela 3, Davidova praćka i Gvozdena kupola.

Iron Beam koristi laser da eliminiše pretnje u vazduhu i predstavlja ekonomično i efikasno rešenje - za razliku od projektila Iron Dome koji su veoma skupi.

Ovaj sistem može da funkcioniše kao samostalni odbrambeni mehanizam ili da se integriše u širi sistem PVO.

U poređenju sa tradicionalnim presretačima projektila, Iron Beam ima znatno niže troškove po metku, neograničen kapacitet pucanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada presretnutih raketnih ostataka na zaštićena područja.

U 2020. godini, sistem je pokazao veoma impresivan efektivni domet do 7 km i sposoban je da brzo neutrališe rakete, bespilotne letelice i minobacačke granate u roku od nekoliko sekundi od pogađanja cilja. Štaviše, postoje planovi za povećanje nivoa snage i ima potencijal da dostigne 100 kV ili više.

Uvođenje Gvozdenog zraka kao odgovor na sukob sa Hamasom

Ako Gvozdena greda počne da se aktivno koristi u borbi, to će biti ključni potez Izraela da ojača svoju protivvazdušnu odbranu usred tekućeg sukoba sa Hamasom. Prvobitno, ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju nekoliko godina.

Iron Beam i Lite Beam

Rafael razvija ukupno dva laserska sistema visoke energije: Iron Beam i Lite Beam. Lite Beam je presretač snage 7,5 kV dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letelica (C-mUAV) i zemaljskih ciljeva kao što su improvizovane eksplozivne naprave (IED) i neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Može da neutrališe mete sa udaljenosti od nekoliko stotina metara do 2000 metara. Prvi Lite Beam prototip je već dostupan.

Iron Beam, s druge strane, je sistem laserskog oružja visoke energije od 100 kV (HELVS). Dizajniran je da presreće širok spektar pretnji kao što su rakete, artiljerija i minobacači sa udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara.