20.10.2023.

13:52

Foto: Reuters

Planeta

"Rusi ne rade slučajno ovo na Dunavu..." Prestravljeni Rumuni doneli radikalnu odluku! NATO da se spremi!

Bukurešt će ovaj sistem dobiti na korišćenje na osnovu sporazuma zaključenog sa državom partnerom, a uz odobrenje NATO-a, javlja portal Digi24.

Potreba za postavljanjem sistema protiv bespilotnih letelica u Rumuniji nastala je kao posledica napada ruskih bespilotnih letelica na dunavske luke u Ukrajini, usled čega su ostaci ove vojne opreme pali i na područja srpskog suseda.

Napadi Rusije na ukrajinske luke na Dunavu "nisu slučajni", u kontekstu u kojem više od polovine izvoza žitarica iz susedne zemlje preko Rumunije prolazi morskim putem, rekao je u petak rumunski premijer Marsel Čolaku u poruci upućenoj učesnici Konferencije o bezbednosti u Bukureštu.

- Ruski napadi u blizini naše teritorije alarmantno povećavaju rizike od incidenata i zaoštravanja. Jasno je da će Rusija nastaviti da vrši pritisak na komercijalne brodove i uvodi zone zabrane saobraćaja u Crnom moru. Napadi na granicu na Dunavu nisu slučajni jer Rusija zna da se više od polovine ukrajinskog žita za izvoz trenutno transportuje rumunskim brodskim saobraćajnicama. Važno je razmisliti o tome kako će se NATO pripremiti za scenario u kojem Rusija eskalira situaciju u Rumuniji, u Crnom moru i Dunavskom regionu. Za sada je dobrodošlo jačanje savezničkog prisustva koje je napredovalo na istočnom krilu, nakon samita u Madridu i Vilnjusu. Ovo je ispravan odbrambeni stav, imajući u vidu da kad su ruske provokacije u pitanju ne manjka ni mašte, ni svestranosti - naglasio je Čolaku.