20.10.2023.

17:07

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Putin će platiti! Netanjahuov saradnik šefu Kremlja nacrtao metu na čelu: Završićemo ovaj rat, a onda...

Govoreći o nedavnim tvrdnjama u vezi sa bolnicom Al-Ahli u gradu Gaza, Vajtman je kritikovao Rusiju, rekavši: „Završićemo ovaj rat, pobedićemo jer smo jači. Posle ovoga će Rusija platiti cenu, verujte mi, Rusija će platite cenu“, prenose Njuzvik i Jutarnji list.

- Rusija podržava neprijatelje Izraela. Rusija podržava naciste koji žele da počine genocid nad nama i Rusija će platiti cenu“, rekao je Vajtman. "Pobedićemo u ovom ratu. Posle toga nećemo zaboraviti šta radite, nećemo zaboraviti, doći ćemo, postaraćemo se da Ukrajina pobedi. Potrudićemo se da platite cenu za ono što ste uradili , vi kao Rusija - rekao je on.

Kriza na Bliskom istoku dramatično je eskalirala 7. oktobra, kada je militantna grupa Hamas izvela najsmrtonosniji napad na Izrael u njegovoj istoriji. Izrael je tada pokrenuo nemilosrdne vazdušne udare na Gazu i najavio da sprema kopnenu invaziju, dok se u isto vreme humanitarna kriza na palestinskoj teritoriji produbljuje iz dana u dan. Najmanje 2.800 ljudi je ubijeno u Gazi od 7. oktobra, navodi AP, dok je u napadima Hamasa ubijeno više od 1.400 Izraelaca.

Posle ovonedeljnog napada na bolnicu Al Ahli u Gazi, u kojem je poginulo nekoliko stotina ljudi, za odgovornost se međusobno optužuju i Izrael i Hamas. Dok Hamas i neke većinske muslimanske zemlje u regionu krive Izrael za napad, Tel Aviv tvrdi da je za napad odgovorna organizacija Islamski džihad.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je incident činom dehumanizacije i pozvalo SAD i Izrael da objave satelitske snimke kako bi dokazali da nisu umešani.