20.10.2023.

17:43

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Bomba potez Kine! Šta će Bajden reći? Peking poslao brutalan zahtev nakon sastanka sa Rusima: Palestinici nisu sami

Kineski izaslanik za Bliski istok Džai Džun sleteo je u Katar gde je zajedno sa ruskim izaslanikom Mihailom Bogdanovim usaglasio stav Pekinga sa Moskvom u vezi sa njihovim naporima da deeskaliraju sukob u Gazi.

Kina i Rusija dele isti stav kada je reč o palestinskom pitanju.

- Ključni razlog zbog kojeg imamo ovu situaciju u palestinsko-izraelskom sukobu je taj što palestinskom narodu nisu zagarantovana njegova legitimna nacionalna prava - rekao je Džai, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao sa kineskim liderom Si Đinpingom u Pekingu.

Naoružani pripadnici Hamasa ušli su 7. oktobra iz Pojasa Gaze u južni Izrael, gde su ubili najmanje 1.400 ljudi, na šta su Izraelci uzvratili vazdušnim udarima, a pod opsadom je 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Nedelju dana kasnije, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji osudio je "svako delo koje šteti civilima", ali nije imenovao Hamas, dok je rekao da su izraelske akcije "prešle granicu samoodbrane".

U suprotnom taboru od Kine i Rusije su SAD, čiji je predsednik Džo Bajden najavio da će tražiti dodatna sredstva za pomoć Izraelu, vrednu nekoliko milijardi dolara, kako bi mogao da se bori protiv Hamasa.

Na drugoj strani je stav Rusije, prema kojem su SAD i njeni zapadni saveznici ignorisali potrebu za nezavisnom palestinskom državom u granicama iz 1967. godine.

Najveća zemlja na svetu izradila je nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca, pristup humanitarnim organizacijama i bezbednu evakuaciju civila, ali predlog nije dobio dovoljnu podršku prošlog ponedeljka.

- Kina je duboko razočarana američkim blokiranjem predložene rezolucije UN - naglasio je u četvrtak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Posle sastanka u Kataru, izaslanik Džai je potvrdio da je Kina spremna da nastavi komunikaciju i koordinaciju sa Rusijom za smirivanje izraelsko-palestinskog sukoba.

U glavnom gradu Dohi Hamas već više od decenije ima političku kancelariju koja omogućava direktnu komunikaciju sa svojim pripadnicima, zbog čega je Katar nezaobilazna stanica za sve strane diplomate koje žele da posreduju u sukobu Izraela i Gaze.

Američki državni sekretar Antoni Blinken boravio je prošle nedelje u Dohi i rekao katarskom premijeru da Vašington čini sve što je potrebno da obezbedi oslobađanje talaca koji se drže u Gazi. Pored toga, on je apelovao na Izrael da preduzme sve moguće mere predostrožnosti kako bi se izbeglo povređivanje civila.