20.10.2023.

19:45

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Sprema se nešto nezamislivo, Izrael se odlučio na najokrutniji potez?! Reči američkog novinara zabrinjavaju

- Grad Gaza je u procesu da postane Hirošima bez upotrebe nuklearnog oružja - rekao je Herš, prenose RIA Novosti.

Prema Heršovim rečima, Izrael će pokrenuti kopnenu operaciju u Pojasu Gaze kako bi uništio sve pripadnike palestinskog pokreta Hamas koji ostanu u gradu.

- Netanjahuov plan je da izraelska vojska ubije svakog pripadnika Hamasa koje nađe - napisao je novinar u svojoj kolumni na portalu Substack.

Izrael je u subotu, 7. oktobra, pretrpeo raketni napad velikih razmera iz Pojasa Gaze, nakon čega su militanti Hamasa ušli u granična područja na jugu zemlje. Sirene koje su upozoravale na raketne napade oglasile su se u južnim i centralnim delovima zemlje, uključujući Tel Aviv.

Odbrambene snage Izraela najavile su pokretanje vojne operacije pod nazivom „Gvozdeni mačevi“ u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se naciji sa izjavom da je zemlja u ratnom stanju i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervi.

Broj poginulih civila u Pojasu Gaze dostigao je 3.478, a broj poginulih stanovnika Izraela premašio je hiljadu. Nekoliko hiljada Izraelaca i Palestinaca je povređeno. Prijavljeno je i o mrtvim i nestalim Rusima i državljanima drugih zemalja. Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca može biti zarobljeno od strane pokreta Hamas.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja kritikovao odluku Saveta bezbednosti o situaciji u Pojasu Gaze.