22.10.2023.

06:15

Foto: Informer

Planeta

Bajden raspiruje "vatru trećeg svetskog rata"! Lider Komunističke partije žestoko opleo po predsedniku SAD

U Moskovskoj oblasti otvoren Sedmi oktobarski plenum Centralnog komiteta Komunističke partije Ruske Federacije.

- Nedavno je stariji Bajden odleteo na Bliski istok i, umesto da sedne za pregovarački sto, ponovo huška na rat. Gledao sam njegovo obraćanje građanima Amerike, godine. kojim on, u stvari, podmeće vatru trećeg svetskog rata - rekao je Zjuganov tokom plenuma.

Ranije je predsednik Državne dume  Vjačeslav Volodin predložio da Bajden održi debatu „u svojoj starosnoj grupi” - sa predsednikom Komunističke partije Ruske Federacije Genadijem Zjuganovim.

Ujutro 7. oktobra, Izrael je bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas .

Pored toga, nakon masivnih raketnih napada, borci organizacije prodrli su u granične oblasti u južnom Izraelu. Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Broj žrtava u Pojasu Gaze dostigao je 4.137 ljudi, preko 13 hiljada je povređeno. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, ubijeno više od 1.300 ljudi. Ruska ambasada je saopštila da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su zarobljena kao taoci, a sedam se vodi kao nestalo.

Prema različitim izvorima, Hamas bi mogao da drži oko 150 Izraelaca u zarobljeništvu. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina , rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN , a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967 graniči sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu .

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine , ali je stvorena samo izraelska. Izrael, iako je proglasio sporazum sa principom dve države, nije u potpunosti oslobodio palestinske teritorije.