23.10.2023.

08:13

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Katastrofa! Moćna sila udarila na Rusiju, sada plaća najstrašniju cenu! Odluka Moskve srušila sve snove o vraćanju istorijskih teritorija!

- Želeli bismo i ove godine ponovo da pecamo u vodama Južnih Kurila, ali to je regulisano godišnjim pregovorima između dve zemlje, koji nisu održani 2023. Tako da, nažalost, nemamo izbora - žalili su se oni.

Sada će ribari sa Hokaida morati da pecaju na području poluostrva Nemuro, objašnjava autor. Oni su već naveli potrebu da im vlada nadoknadi gubitke i dodali da će, dok Moskva i Tokio ne poboljšaju odnose, biti gotovo nemoguće baviti se ribolovom, navodi se u članku.

"Za Japan, trenutna situacija takođe stavlja tačku na nadu u vraćanje teritorija, jer je vlada te zemlje uvek izjavljivala da aktivnost japanskih ribara „ukazuje na poseban status Tokija u odnosu na ove teritorije“, dodaje autor članka.

Međutim, ako ribolov u regionu Kurilskih ostrva postane nemoguć, onda bilo kakav razgovor o vraćanju teritorije nema smisla, ukazuje japanski list.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u januaru ove godine za RIA Novosti saopštilo da je obavestilo Tokio o nemogućnosti održavanja međuvladinih konsultacija o ribolovu morskih resursa na području južnih Kurilskih ostrva u kontekstu antiruske politike.

Ministarstvo je navelo da su početkom specijalne operacije u Ukrajini rusko-japanski odnosi počeli da se brzo pogoršavaju, a administracija Fumio Kišide , „kršeći sve norme i pravila međunarodnog prava, počela je da uvodi neprijateljske mere protiv Rusije, uključujući 15 paketa personalnih i sektorskih sankcija“. Pored toga, Tokio je Rusiji ukinuo status najpovoljnije nacije i proterao grupu ruskih diplomata.

Moskva i Tokio nisu potpisali mirovni sporazum na kraju Drugog svetskog rata; Japan ovo pitanje vezuje za vlasništvo nad četiri ostrva Kurilskog lanca – Kunašir, Iturup , Šikotan i Habomai. Stav Kremlja je da su ove teritorije nakon Drugog svetskog rata postale deo SSSR -a i da se suverenitet Rusije nad njima ne može dovoditi u pitanje.