22.10.2023.

10:46

Foto: Reuters

Planeta

Pala odluka! Šojgu šalje ogromnu silu na front! Mrtve više niko ne broji, Rusija sa ogromnim žrtvama gazi ka jednom cilju!

Ukrajinski izvori tvrde da su ruske snage do sada izgubile više od 60 tenkova i borbenih oklopnih vozila na severnoj liniji napredovanja ka naseljima Stepove i Berdiči. Tako se u dnevnom izveštaju ukrajinskog Ministarstva odbrane za 19. oktobar tvrdi da je eliminisano više od 1.380 vojnika, više od 55 tenkova i više od 120 borbenih oklopnih vozila. 

Najveći deo se odnosi na ratište oko Avdejevke. Uprkos ogromnim gubicima, komandant svih ruskih snaga u Ukrajini i načelnik generalštaba general Sergej Šojgu nastavlja da šalje nove brigade i pukove u bitku za Avdejevku.

Informer

 

Ukrajinci su propustili veliku priliku

U noći sa 17. na 18. oktobar, delovi 35. i 36. pomorske desantne brigade ukrajinske vojske izvršili su iznenadni desant na železnički most i prodrli sve do sela Pišanivka i zaseoka Pojma. Iako su ruski izvori prvobitno najavljivali da je reč o čitavim četama, brzo je postalo jasno da su akciju izvele male izviđačke grupe, od kojih se svaka sastojala od desetak vojnika.

Vojnici su imali zadatak da pronađu ruske položaje koje ne mogu da otkriju dronovi. Kako nisu mogli da ih pronađu, bukvalno su prošetali do pomenutih mesta. Navodno su uspeli da privremeno zauzmu zaselak Pojma (što nije teško pošto ima manje od deset kuća i železničku stanicu) pre nego što su ruske snage počele da deluju prvo artiljerijom, a potom i pešadijom. Posle toga su se ukrajinske snage povukle. 

Ovakav upad Ukrajinaca južno od Dnjepra pokazao je koliko je ruska odbrana na tom području tanka. Tako se logično postavlja pitanje zašto Ukrajinci to do sada nisu iskoristili.

Dok su ruske snage prvo bile zauzete zaustavljanjem ukrajinske ofanzive, a sada i bitke za Avdejevku, zašto ukrajinske snage nisu pokušale da naprave veliki prodor preko Dnjepra?

Čak i da nije uspeo, dodatno bi razvukao prenapregnute ruske snage. Umesto toga, general Zalužni je 'protraćio' četiri pomorske brigade u borbama koje na kraju nisu donele ništa značajno.