24.10.2023.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Putin ostavio Amere bez teksta! Kako niko nije primetio šta sprema?! Sastanak sa moćnim liderom zatresao planetu, tek sada je jasno šta je dogovoreno!

- Iz ugla Severne Koreje i Rusije, samit Putina i Kim Džong-una je bio značajan, pa čak i uspešan. Privukao je pažnju sveta i ostavio snažan utisak - smatra stručnjak.

Prema politikologu, susret dvojice lidera pokazao je da su se između Rusije i Severne Koreje razvili „stabilni i pozitivni odnosi“. Ona nagoveštava da će veze između dve zemlje u budućnosti postati još bliže.

Ekspert je takođe primetio da se snažni odnosi između Moskve i Pjongjanga izražavaju u spremnosti strana da podele detalje sastanaka na vrhu. Ona je, posebno, skrenula pažnju na spremnost Rusije da se prilagodi preferencijama severnokorejskog lidera i održi samit u Vladivostoku umesto u prestonici kako bi Kim na sastanak stigao vozom.

U septembru je severnokorejski lider Kim Džong Un posetio Rusiju prvi put od 2019. godine. On se 13. septembra sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na kosmodromu Vostočni. Portparol predsednika Dmitrij Peskov nazvao je Kimovu posetu „veoma bogatom događajima“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetio je 18. i 19. oktobra Pjongjang.