24.10.2023.

06:30

Foto: Reuters

Planeta

Šok nad šokovima! Šta je ovo pronađeno kod boraca Hamasa?! Svet gleda i ne veruje, jezivo otkriće objašnjava mnoge stvari koje su se desile!

Droga koju zovu i "kokain za siromašne" drži ih budnima i fokusiranima duže vremena suzbijajući osećaj gladi. Kaptagon pripada grupi amfetamina i prvobitno je, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, razvijen kao legalni lek za lečenje poremećaja pažnje, narkolepsije i depresije. Zabranjen je u većini zemalja 80-ih godina.

Njegovi primarni učinci uključuju pobuđivanje osećaja euforije, smanjenje potrebe za snom, suzbijanje apetita i pružanje trajne energije. Prema medicinskim stručnjacima u Libanu i Siriji, kaptagon ne prevladava samo među borcima, već ga često koriste i očajni civili koji žive u zonama sukoba.

Uprkos svojoj prirodi koja izaziva veliku zavisnost i potencijalu za izazivanje psihotičnih reakcija, i dalje uživa popularnost na Bliskom istoku zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti proizvodnje.

U siromašnijim zemljama tableta se može kupiti i za manje od evra, u razvijenijima zna koštati i 20. Hamasu i ISIS-u je, između ostaloga, glavni izvor finansiranja masovna proizvodnja i izvoz te droge iz Libana i Sirije.

Primera radi, 2020. italijanska policija u luci Salerno je zaplenila 14 tona, oko 84 miliona tabletica tada vrednih preko milijardu evra na crnom tržištu, a Grci su u Pireju 2019. prilikom pretresa teretnog broda otkrili 5,3 tone tableta kaptagona.

Prema izvorima "Jeeusalim posta", kaptagonov izvoz samo iz Sirije dosegao je najmanje 3,5 milijardi dolara još u 2020. godini i ta brojka bila je pet puta veća od ukupnog izvoza sirijske industrije.

Pretpostavlja se da je stvarna tržišna vrednost verovatno znatno veća. U Saudijskoj Arabiji potrošnja kaptagona premašuje 600 miliona tableta godišnje i stvara tržišnu vrednost od najmanje devet do 12 milijardi dolara svake godine.