23.10.2023.

14:32

Foto: Shutterstock

Planeta

Udarna vest iz Izraela: Evo kada počinje sveopšta ofanziva! Položaj najmoćnije svetske vojske određuje trenutak napada!

"Sjedinjene Američke Države su prenele Izraelu svoju nameru da rasporede dodatne američke snage na Bliskom istoku, u pripravnosti za kopnenu operaciju zbog zabrinutosti zbog eskalacije iranskih napada na njihove snage na Bliskom istok", navodi se u izveštaju.

Radio objašnjava da su izraelski zvaničnici rekli da to nije jedini razlog za odlaganje operacije.

"Tu su i drugi faktori u igri, kao što je povećanje operativne spremnosti snaga, kao i traženje rešenja za pitanje zarobljenika i potencijal za dodatne sporazume o oslobađanju zarobljenika", navodi se.

Ranije je CNN saopštio da Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na izraelske vlasti da odlože invaziju dok traju pregovori o oslobađanju talaca i ulazak konvoja humanitarne pomoći u Gazu.

Izraelski zvaničnici su prvobitno negirali da su Amerikanci u tom smislu intervenisali, te su poručili da invazija ne odlaže.

Sukob u Pojasu Gaze započeo je nakon što je Hamas 7. oktobra napao naselja na jugu Izraela, ubivši stotine civila i vojnika, prema tvrdnjama izraelskih vlasti. Nedugo zatim usledilo je izraelsko bombardovanje i blokada Pojasa Gaze, koja je prema navodima institucija u Gazi, odnela hiljade nevinih života.

Postoji bojazan da će uništenjem Hamasa u Pojasu Gaze doći do raseljavanja više od dva miliona Palestinaca i da im izraelske vlasti neće dozvoliti povratak.