25.10.2023.

16:30

Foto: Reuters

Planeta

Uzbuna u NATO! Čime i kako Rusi ovo rade?! Supertajno oružje zavilo Ukrajinu u crno, eksperti konačno otkrili šta se dešava!

Ruski mediji su precizirali da su 19. oktobra bila oborena dva ukrajinska aviona i dva helikoptera, 20. oktorbra — deset MiG-29 i dva Su-25, plus dva helikoptera Mi-8, 21. oktobra – četiri aviona i tri vhelikoptera, 22. oktobra tri MiG-29 i jedan Su-25, a 24. oktobra – dva MiG-29 i jedan L-39.

Odmah su se postavila neizbežna pitanja. Čime? Kako? Šojgu je rekao da je u glavnoj ulozi bilo „novo naoružanje“.

Moskovski vojni ekspert Vladislav Šurigin napisao je svoju analizu ovih događaja.

- Svi ti ukrajinski avioni i helikopteri oboreni su daleko od linije fronta i van dometa naših raketnih PVO-sistema, kao i van standardnog raketnog dometa naših lovaca. Ukrajinski piloti koji su uspeli da se katapultiraju tvrde da do trenutka kada su njihovi avioni pogođeni nisu imali nikakvo upozorenje o napadu. Amerikanci su već zaključili da su se u našem arsenalu pojavile nove rakete čija je posebnost u tome što ne samo da pogađaju mete na velikoj udaljenosti, već su i nakon lansiranja u stanju da samostalno progone cilj u pasivnom režimu, ne označavajući ga sa radara aviona, koristeći radio signal za navođenje na cilj - smatra ekspert.

Šurigin je dodatno ukazao da sada Amerikanci pažljivo proveravaju ove informacije i smatraju ih za sebe kritično važnim.

- Sve što se dogodilo može značiti da Rusija poseduje oružje koje će neutralisati sve reklamirane prednosti njihovog novog glavnog lovca, F-35. Neki ruski specijalizovani mediji navode da je RF u Ukrajini počela da koristi PVO-sisteme S-400 „Trijumf“ sa novim, usavršenim raketama. A da je u petodnevnom „pomoru ukrajinske avijacije“ važnu ulogu imao i „ruski Avaks“ A-50 - kaže Šurigin.

Bivši načelnik štaba Moskovskog okruga PVO Sergej Hatiljov izjavio je istim povodom da nisu u pitanju samo nove rakete, već i nova taktika.

- Sada težište nije na uništavanju zapadnih krstarećih raketa velikog dometa Storm Šedou i ATACMS. Važnija meta su bombarderi Su-24 koji ih nose i lansiraju. Počelo je njihovo uništavanje na aerodromima, u fazi uzletanja i leta. U svakom slučaju: pre nego što stignu da lansiraju rakete Šta god da je po sredi, izgleda da zaista dobro funkcioniše - kaže Hatiljov.