25.10.2023.

17:30

Foto: Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

Erdogan jasan, Turska će biti garant palestinske države! Hoće li ga podržati Rusija i Kina?! Čekaju se reakcije Izraela i SAD!

 Analitičari smatraju da Erdogan priča o stvaranju palestinske države, kao i da je taj pllan pokrio "sporazumom za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba. Oni ističu i da nije tajna da Erdogan kao zemlje garante Palestinske drževe vide Rusiju i Kinu, a verovatno i još neke zemlje regiona. Pitanje je samo da li je Izrael spreman na takvo rešenje problema u Gazi i na Zapadnoj obali. Tel Aviv za sada ćuti, a ne oglašavaju se ni SAD! 

Obraćajući se na sednici parlamenta, Erdogan je takođe predložio sazivanje međunarodne mirovne konferencije sa ciljem da se reši tekuća kriza.

- Spremni smo da delujemo kao zemlja garant za Palestinu u rešavanju sukoba - izjavio je Erdogan i dodao da Ankara predlaže i sazivanje međunarodne mirovne konferencije o rešenju izraelsko-palestinskog sukoba uz učešće svih uticajnih strana.

- Turska će uvek snositi odgovornost da utire put trajnom miru. Vidimo instituciju zemalja garanta, koju smo predložili, kao alat za najefikasniji metod stvarnog rešenja problema, barem u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi.Vidimo instituciju zemalja garanta, koju smo predložili, kao alat za najefikasniji metod stvarnog rešenja problema, barem u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi - nastavio je turski predsednik. 

Erdogan je poziva zemlje dobre volje da što pre procene ovaj predlog i da preduzmu konkretne korake i otvore vrata miru.

Tenzije su, podsetimo, ponovo buknule na Bliskom istoku 7. oktobra kada su militanti palestinske radikalne grupe Hamas sa sedištem u Gazi izveli iznenadni upad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze. Hamas je svoj napad opisao kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al Aksa u starom gradu Jerusalima.

Kao odgovor, Izrael je najavio potpunu blokadu Pojasa Gaze, u kojem živi 2,3 miliona Palestinaca, i počeo je da izvodi vazdušne udare na enklavu i određene delove Libana i Sirije. Sukobi su u toku i na Zapadnoj obali.