25.10.2023.

17:40

Foto: EPA/EFE/NECATI SAVAS

Planeta

Turski sultan dobio brutalan odgovor iz Tel Aviva! Njegove huškačke reči neće...

- Izrael svesrdno odbacuje oštre reči turskog predsednika o terorističkoj organizaciji Hamas - napisao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat na društvenim mrežama, dodajući:

- Čak ni pokušaj turskog predsednika da odbrani terorističku organizaciju i njegove huškačke reči neće promeniti užase koju je ceo svet video“.

Šta je Erdogan danas rekao?

Obraćajući se ranije grupi predstavnika svoje stranke, Erdogan je rekao da Izrael „može da posmatra Hamas kao terorističku organizaciju zajedno sa Zapadom. „Zapad vam mnogo duguje. Ali Turska vam ništa ne duguje. Hamas nije teroristička organizacija, to je oslobodilačka grupa, mudžahedini, koji brane svoje zemlje."

Pozvao je Izrael da „sluša pozive na mir” i rekao da „mora zaustaviti napade na Gazu”, rekavši da je akcija Izraela u Gazi jedan od „najkrvavijih, najodvratnijih i varvarskih napada u istoriji”.

Erdogan je takođe najavio da je otkazao planirano putovanje u Izrael, rekavši: „Premijer Benjamin Netanjahu je zloupotrebio našu dobru volju. Zamenik premijera Italije takođe je osudio Erdoganove reči, sugerišući da italijansko ministarstvo spoljnih poslova treba da pozove turskog ambasadora u Rimu da mu uruči protestnu notu.