26.10.2023.

14:59

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Sve je gotovo! Formira se država Palestina: Bajden prelomio

- To takođe znači da kada se ova kriza završi, mora postojati vizija šta sledi i, po našem mišljenju, to mora biti rešenje dve države - rekao je Bajden, prenosi klik.ba.

Postizanje ovoga, dodao je, znači koncentrisani napor svih strana, Izraelaca, Palestinaca, regionalnih partnera, globalnih lidera, da postignu mir. Hamas, rekao je Bajden, ne predstavlja ogromnu većinu palestinskog naroda. Militantna grupa koristi palestinske civile kao "živi štit".

On je takođe naglasio potrebu da Izrael bude više integrisan sa Bliskim istokom kada se sukob reši. On je rekao da među bliskoistočnim liderima postoji stvarna nada za bolju budućnost.

Bajden je rekao da veruje da je napad Hamasa ranije ovog meseca bio delimično odgovor na napore koje podržavaju SAD da se normalizuju odnosi između Saudijske Arabije i Izraela.

- Uveren sam da je jedan od razloga zbog kojih je Hamas napao kada su to uradili, a nemam dokaza za to, moji instinkti mi govore, jeste napredak koji smo postigli ka regionalnoj integraciji Izraela i regionalnoj integraciji uopšte - Bajden rekao.

- Ne možemo da ostavimo taj posao iza sebe - dodao je on.