26.10.2023.

15:57

Foto: Reuters

Planeta

Ukrajince polio hladan tuš, ovo nisu očekivali: Slovačka zavrće slavinu, Kijev im ovo neće zaboraviti!

Novi premijer Slovačke Robert Fico rekao je u četvrtak da njegova zemlja prekida isporuke oružja Ukrajini i da će u budućnosti ograničiti pomoć susednoj zemlji na "humanitarnu i civilnu", što je prva takva odluka zapadnih saveznika.

- Pomoć Ukrajini smatramo samo humanitarnom i civilnom pomoći, više nećemo slati oružje Ukrajini - rekao je Fico dan nakon imenovanja za predsednika koalicione vlade u kojoj se nalazi i proruska krajnje desničarska partija, piše Večernji list.

U ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova nisu želeli da komentarišu informaciju na pitanje AFP.

Slovačka, zemlja od 5,4 miliona stanovnika, uvek je pružala snažnu podršku Ukrajini, slala joj je sovjetske borbene avione MiG-29, MANPADS (prenosni sistemi zemlja-vazduh) i sisteme protivvazdušne odbrane i popravljajući oružje. koje koriste ukrajinski vojnici. Institut Kil procenjuje da je ukupna vrednost pomoći, uglavnom vojne, 31. jula iznosila 680 miliona evra.

Slovačka je jedna od zemalja koja je najviše pomogla po svom BDP-u (0,65 odsto), posle Norveške, baltičkih zemalja, Danske i Poljske. Međutim, Ficova stranka Smer-SD pobedila je na prošlomesečnim izborima obećavši da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg sloma jedinstva zapadne politike prema Kijevu.