26.10.2023.

21:56

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Udarno! Bela kuća saopštila Zelenskom katastrofalne vesti! Rusija će uskoro uraditi nešto veliko, niko neće moći da je spreči!

- Ovo je dinamičan sukob i Rusija bi mogla postići neke taktičke pomake u narednim mesecima - rekao je on novinarima na brifingu.

Kirbi je dodao da SAD očekuju pojačana ofanzivna dejstva Rusije.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“. 

On je napomenuo da je specijalna operacija bila iznuđena mera; Rusiji „nije ostavljena šansa da uradi drugačije; stvoreni su bezbednosni rizici tako da je bilo nemoguće odgovoriti drugim sredstvima“.

Prema njegovim rečima, Rusija već 30 godina pokušava da se dogovori sa NATO-om o principima bezbednosti u Evropi , ali je kao odgovor na to bila suočena ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritisaka i ucena, dok je alijansa u međuvremenu, uprkos protestima Moskve , stabilno se širi i približava granicama Ruske Federacije.