27.10.2023.

17:58

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Planeta

Žestoka pljuvačina! Orban ne prestaje da šamara po EU: Mađarski premijer nije štedeo reči

Kako je kazao, situacija u Evropi je izuzetno teška zbog ukrajinskog sukoba i priliva ilegalnih migranata, ali ispostavilo se da su lideri saveza nesposobni da predlože dobre strategije za rešavanje tih pitanja.

- U mirno vreme, kada nema talasa i kada možete da plovite čamcem – onda su dobre vođe, ali sada kada tutnji oluja, kada su se digli ogromni talasi i kada se pojavljuju gusarski brodovi, sada sa takvim liderima definitivno ne možemo da se izborimo sa svim problemima. U Briselu su neophodne promene - rekao je Orban za radio „Košut“.

S tim u vezi, mađarski premijer je izrazio nadu da će izbori za Evropski parlament sledeće godine pomoći da se nađu evropski lideri koji će moći da koordinišu rad vlada svih zemalja EU u ovoj teškoj situaciji.

Prema rečima Orbana, to će omogućiti da se ostvari „konkretan, jasno definisan cilj“.

Evropska komisija dovela u zabludu zemlje EU

Orban je rekao da je Evropska komisija prvobitno dovela u zabludu zemlje članice EU jer nije navela koliko će zaista biti povećan evropski budžet koji, kako se ispostavilo, ne iznosi 60, nego 100 milijardi evra.

- Do kasno u noć smo ubeđivali jedni druge. To je bila glavna tema. Međutim, kad smo se obratili birokratama (rukovodstvu EU) kako bi nam rekli brojke, ispostavilo se da se ne radi o 60, nego o 100 milijardi evra - kazao je Orban.

Prema njegovim rečima, plan Evropske komisije je da novac iz povećanog budžeta EU bude iskorišćen za pomoć Ukrajini i za raspodelu ilegalnih migranata po zemljama EU, kao i za povećanje plata evropskim zvaničnicima, jer je „birokrata svuda birokrata”.

- Predlog Brisela za budžet treba smatrati nedorađenim i nepogodnim za ozbiljne pregovore. Vratili smo taj predlog kako bi EK predložila ozbiljniji, ali to je bila velika bitka, posebno po pitanju Ukrajine - istakao je Orban.

Ranije je mađarski premijer rekao da Ukrajina ne može da pobedi na bojnom polju i da o tome govore si vojni eksperti, samo se političari u Evropi ne usuđuju da to priznaju.