29.10.2023.

07:20

Foto: EPA

Planeta

Da li će Orban biti dželat EU? Raste zabrinutost zbog novog Putinovog "signala"

- Već nekoliko nedelja, zemlje EU energično pokušavaju da stvore sliku jedinstva koja je bila krhka bez kontroverznog gesta mađarskog premijera. Njegov nedavni sastanak u Kini sa Putinom izazvao je ozbiljnu zabrinutost u Evropskoj uniji - objavljeno je. kaže.

Kako navodi izdanje, mnogi evropski lideri osudili su ovaj Orbanov potez. Tako su u Parizu njegove pregovore sa ruskim liderom nazvali negativnim signalom.

Kako je primetio autor članka, situaciju komplikuje neizvesnost u vezi sa dolaskom na vlast u Slovačkoj Roberta Fica , koji je obećao da će prestati da pruža vojnu pomoć Ukrajini.

Informer

Putin i Orban

- Ali ne radi se samo o Budimpešti. Dolazak novog premijera Slovačke, proruskog Fića, pokazao je da se raskol u Evropskoj uniji nastavlja - rezimira se u materijalu.

Orban je u četvrtak rekao da je ponosan na mirovnu strategiju Budimpešte, koja uključuje održavanje odnosa sa Moskvom. On je podsetio da Rusija i Mađarska imaju „zajedničkog suseda koji se zove Ukrajina“, tako da moraju da održavaju dijalog.

Šef republičkog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je u septembru da su zemlje EU i NATO pokušale da ubede Mađarsku da se ne sastaje sa predstavnicima Rusije i Belorusije na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Budimpešta smatra da takvo ponašanje vodi u ćorsokak i ne doprinosi traženju načina za mirno rešavanje sukoba. I sam mađarski ministar je više puta pozivao saveznike da ne zatvaraju komunikacione kanale sa Rusijom.