29.10.2023.

07:36

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Totalni rat! Iran spreman za akciju! "Izrael je prešao crvenu liniju!" Amerika uputila hitan zahtev Teheranu, stigao jasan odgovor!

"Zločini cionističkog režima prešli su crvenu liniju i to može da primora bilo koga da preduzme akciju. Vašington traži od nas da ništa ne učinimo, ali oni nastavljaju da pružaju široku podršku Izraelu", navodi se u publikaciji.

Raisi je dan ranije u intervjuu za Al-Džaziru rekao da Teheran neće slediti upozorenja SAD o nemešanju u situaciju oko pojasa Gaze. Međutim, on je odbacio optužbe da Iran stoji iza napada Hamasa na Izrael.

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana i ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija.

Nova runda sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu države, gde su otvorili vatru na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. Vojno krilo pokreta, Brigade Al-Kasam, objavilo je operaciju Al-Aksa poplava.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u Pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi. Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.