29.10.2023.

09:13

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Pakleno jutro! Šta se ovo dešava u Rusiji?! Snažne eksplozije zatresle ključnu rafineriju, izbio veliki požar!

"Nije bilo žrtava, nikakva infrastruktura nije oštećena i nema pretnje za preduzeće ili stanovnike obližnjih naselja", objavila je uprava za vanredna stanja regije Krasnodar, koja se nalazi na obali Crnog mora, u svojoj aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Nisu dali informacije o tome šta je izazvalo požar.

Baza i Shot, dve ruske novinske kuće sa dobrim bezbednosnim izvorima, pišu da je požar u rafineriji, koja se nalazi oko 80 kilometara istočno od crnomorske luke Novorosijsk, jednog od najvažnijih ruskih izlaza za izvoz nafte, izazvao napad dronom.

Krasnodarska oblast je povezana s Krimom

Ranije je rusko ministarstvo obrane, bez puno detalja, reklo da su njegovi PVO sistemi uništili 36 bespilotnih letelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora i severozapadnog dela Krimskog poluostrva.

Ukrajinci nisu komentarisali navode, ali jasno je da Kijev sve više pokušava da potkopa ratne napore Moskve čestim napadima dronovima i diverzantima na rusku vojnu i saobraćajnu infrastrukturu daleko od prve linije.

Rafinerija Afipski, koja je poslednji put napadnuta u maju, može da preradi oko 6 miliona tona (44 miliona barela) nafte svake godine. Luka Novorosijsk, zajedno sa terminalom Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (CPC), donosi oko 1.5% svetske nafte na tržište.

Regija Krasnodar povezana je s Krimom - koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. - preko Krimskog mosta, koji je i sam bio meta mnogih napada Kijeva tokom rata.