31.10.2023.

07:10

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Gotovo je! Zbog ovog će Rusi sada spaliti Ukrajinu do temelja! Jednom odlukom Zelenski potpisao smrtnu kaznu svojoj državi!

- Šta sprečava primirje? Dva najočiglednija faktora: ukaz Zelenskog od 4. oktobra 2022. kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Vladimirom Putinom i tvrdoglavo protivljenje Sjedinjenih Država ideji o primirju - naveli su autori.

Petro i Snajder su skrenuli pažnju na to da su Moskva i Kijev u proleće 2022. godine već bili blizu sklapanja mira koji bi Ukrajinu sačuvao netaknutu. Prema mišljenju stručnjaka, ovo dokazuje da su strane u stanju da postignu dogovor. Sklapanje mira koči isključivo nespremnost Zapada da pregovara, smatraju autori.

- Iskreno rečeno, nastavak rata znači potpuno uništenje Ukrajine. Odbijanje pregovora pod ovim uslovima je na ivici potpunog nemorala - zaključili su stručnjaci na osnovu ekonomskih i demografskih podataka.

Rusija je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali su kijevske vlasti uvele zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Kremlj je takođe napomenuo da sada ne postoje preduslovi za prelazak situacije u mirni smer, dok postizanje ciljeva specijalne operacije ostaje apsolutni prioritet Moskve. Prema rečima Vladimira Putina, Rusija nikada nije odbijala dijalog, ali druga strana to mora direktno da kaže.