30.10.2023.

13:10

Foto: Reuters

Planeta

Opa! Šta je to vojska SAD radila dva meseca pre napada Hamasa?! Sada su neke stvari mnogo jasnije!

Pod kodnim nazivom "Lokacija 512", američka baza je radarski objekat koji nadgleda nebo radi raketnih napada na Izrael.

Iako predsednik Džozef Bajden i Bela kuća insistiraju da ne planiraju da pošalju američke snage u Izrael, tajno američko vojno prisustvo u Izraelu već postoji. A vladini ugovori i budžetska dokumenta pokazuju da on evidentno raste.

Objekat američkih trupa vredan 35,8 miliona dolara, koji nije javno prijavljen, "iskosa" se pominje u najavi Pentagonovih ugovora 2. avgusta. Iako se Ministarstvo odbrane potrudilo da prikrije pravu prirodu lokacije - opisujući je u drugim dokumentima samo kao projekat "klasifikovan širom sveta", budžetski dokumenti koje je pregledao "Intersept" otkrivaju da je to deo "Lokacije 512".

Baza, navodno, nije uspostavljena da bi SAD pomagale Izraelu u borbi protiv palestinskih militanata, već zbog Irana.

- Moja spekulacija je da je tajnovitost ostatak od kada su američke administracije pokušavale da se pretvaraju da se ne svrstavaju na stranu Izraela u izraelsko-palestinskim i izraelsko-arapskim sukobima. Najava američkih vojnih baza u Izraelu poslednjih godina verovatno odražava odustajanje od tog pretvaranja i želju da se više javno izražava podrška Izraelu - rekao je Dejvid Vajn, profesor antropologije na Američkom univerzitetu.