30.10.2023.

17:26

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Šojgu upozorio Kinu, Zapad sprema rat u Azijsko-pacifičkom regionu - po svaku cenu žele da sruše osovinu Moskva-Peking!

Pošto je orkestrirao akutnu krizu u Evropi, Zapad sada gleda na potencijalno širenje nje na azijsko-pacifički region, i šta više, u nekoliko pravaca,  izjavio je Šojgu.

Ministar je naglasio da će direktno učešće nuklearno naoružanih država u sukobu povećati „strateške rizike".

Šojgu je primetio da Zapad u poslednje vreme aktivno traži mogućnost raspoređivanja svoje vojske u regionu, pod pretpostavkom stvaranja „pridruženog evroatlantskog i indopacifičkog bezbednosnog saveza", što bi opravdalo prisustvo vojnih baza NATO-a u Aziji. .

Prema rečima ministra, takav pristup drastično podriva princip jedinstvene bezbednosti, koji promovišu Rusija i Kina, a koji kineski predsednik Si Đinping naziva „zajednicom zajedničke budućnosti".

Odnosi Rusije i Kine postaju sve privlačniji drugim državama, izjavio je Šojgu, dodajući da se „neprekidno povećava krug naših prijatelja i istomišljenika koji ne žele da budu uvučeni u agendu konfrontacije koju nameće kolektivni Zapad".

Tenzije u azijsko-pacifičkom regionu nedavno su rasle, podstaknute sukobom oko Tajvana između SAD i Kine, koja smatra da je samoupravno ostrvo deo svoje suverene teritorije i koja je izvela brojne vojne vežbe u toj oblasti. Vašington je nedavno odobrio prodaju vojne opreme u vrednosti od 440 miliona dolara Tajvanu, što je Peking oštro osudio.

U međuvremenu, Korejsko poluostrvo se pojavilo kao još jedna žarišna tačka u regionu, pri čemu je Severna Koreja više puta sprovodila raketne testove kao odgovor na zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD.